Az impexek kora

kadar.jpgBorvendég Zsuzsanna történésszel láttam egy interjút a napokban, ahol az alábbi témáról beszélt. A Kádárkorszakbeli import és export cégek mögötti hálózatról, amely segítségével Kádárék fenntartották 40 évig a kommunizmust. Fontos megérteni ezt a korszakot, mert még mindig az akkor felhalmozott adósságokat nyögjük. Még mindig le vagyunk maradva életszínvonalban a nyugati országokhoz képest. Harminc évvel a rendszerváltás után még mindig csak azt látjuk, hogy a 40 év kommunizmus helyrehozásához legalább 40 év fog kelleni. És mire végre sikerül ledolgozni a hátrányt és kihozni az országot a szakadékból, ahová a kommunisták juttatták, mit látunk: hogy most nyugatról, Brüsszel felől érkezik újra a kommunizmus, liberalizmus álnéven!

Az említett interjú itt megnézhető: https://www.youtube.com/watch?v=WcRP4BXBKXM&ab_channel=MagyarPatri%C3%B3t%C3%A1k

és egy további interjú: https://www.youtube.com/watch?v=wCdGWYMiqfI&ab

Nagyon érdekes téma. Nem csak azért, mert a Kádárkorszakot jobban meg kellene érteni, hiszen sokan nosztalgiáznak, fogalmuk sincs a valós eseményekről. De azért is, mert itt nem csak Magyarországról van szó, hanem egy nemzetközi hálózatról, ami azóta is működik. Sokan azzal a felszíni hazai politizálással vannak elfoglalva, hogy Orbán vagy Gyurcsány lopott-e többet, és közben nem látják, hogy ez a hálózat dollár százmilliárdokat vitt ki Magyarországról. A hálózat politikailag semleges, évszázadok óta működik, és minden korban együttműködött az aktuális rezsimekkel. Kereskedtek Amerikával, oroszokkal, arabokkal, diktátorokkal: nácikkal, kommunistákkal, bárkivel együttműködnek, nincs erkölcsi gátlásuk. Számukra nincs jobb- és baloldal. Csak a pénz körül forog a világuk. Kamat, profit, valuta, deviza. Ők alkalmazkodnak bármilyen politikai rendszerhez, és túlélnek bármilyen rendszerváltást. Sőt, miután 40 évig korrupt kereskedelemmel hozzájárultak ahhoz, hogy Kádárék rendszere ne omoljon össze, 1989 után visszatértek hozzánk „nyugati befektetőként”, és részt vettek a privatizációban, azaz potom áron megvették tőlünk az állami cégeket, azzal a pénzzel, amit azelőtt tőlünk vittek ki. Jó üzlet volt nekünk, ugye?

Kádárékról él egy legenda: hogy a gulyáskommunizmust külföldi hitelből tartották fenn, tehát valamilyen jólétet finanszíroztak. De valójában nem volt itt semmilyen jólét. Kádárék vettek fel ugyan hiteleket, de nem az átlagember jólétére költötték, és amúgy is sokkal nagyobb pénzeket loptak el az import-export cégek segítségével. Borvendég Zsuzsa ezt a korszakot kutatta, és pontosan leírja, hogyan működött ez a hálózat.

Először is: minden impex cég a titkosszolgálatoknak volt alárendelve, állami kontroll alatt működött. Igy biztosítva volt, hogy bármilyen kereskedelmi áru- vagy pénzmozgásból hasznot lehetett húzni, a kommunista vezetés zsebébe mehetett a nyereség. Kádárnak pénzre volt szüksége, sok pénzre. Hiszen fenn kellett tartani egy olyan rendszert, ami életképtelen volt. Ha nem kompetencia alapú egy rendszer, akkor semmihez nem értő idióták kerülnek hatalomra, és az ország irányítása, a cégek irányítása nem hatékony, nem produktív, hanem veszteséges. Rengeteg pénzbe került eltartani ezt az inkompetens, kártékony tömeget. Minden elvtársnak kellett juttatni, pl. a Rózsadombi villákra. Közben az átlagember dolgozott, túlórázott, minimális fizetésért.

De a lényeg az, hogy a nemzetközi impex hálózat együttműködött Kádárékkal, és más kommunista országokkal is, mert korrupt vezetőkkel, korrupt országokkal ők is nagyobb nyereséget érnek el. Az nem érdekelte őket, hogy közben hozzájárulnak a kommunizmus fenntartásához, tehát iszonyatos károkat okoznak. Tudták ők jól, hogy a kommunizmus fenntarthatatlan, de ameddig működött, addig hasznot húztak belőle. Megvárták a végét, és aztán az összeomlásából is profitáltak. Kádárék kispajtások voltak ehhez a hálózathoz képest.

Egész konkrét példákat ír le Borvendég Zsuzsa. A Szovjetektől kapott kőolaj mennyisége meghaladta a Magyarországi fogyasztást, és a többletet eladták nyugaton. De vettek például sok millió dollárért olajat Irántól és tovább exportálták Amerikába, holott akkoriban embargó miatt ez tilos volt. A vételár picit a világpiaci ár fölött volt, tehát látszólag veszteséges üzlet volt, de a jutalékok, kenőpénzek és közbeiktatott impex cégek nyeresége ment a Kádárék zsebébe. Nem lehetett ellenőrizni az ilyen üzleteket, mert az olajár ingadozik, és sokmillió dollár értéknél hordónként pár cent fel sem tűnik. Olaj, földgáz, bármilyen árú,  amivel nagy mennyiségben lehet kereskedni, alkalmas volt arra, hogy Kádárékat finanszírozza, mert átláthatatlan és ellenőrizhetetlen, csak a titkosszolgálatok láttak bele az üzletekbe. A titkosszolgálatok biztosították a kapcsolatokat is a külföldi partnerekkel, hiszen nekik is volt globális hálózatuk, diplomaták, kémek, ügynökök. Fontos volt, hogy a pénzek forrása felfedhetetlen legyen, ne lehessen nyomon követni.

Nyugati cégeknek is érdeke volt üzletelni a kommunistákkal, hiszen eladhatták nekünk az elavult technológiájukat, ami nálunk csúcstechnikának számított. Ezeket az ügyleteket is titokban bonyolítottak, hiszen embargó miatt hivatalosan nem lehetett, és ezekből is nem csak Kádárék és korrupt nyugati cégek gazdagodtak, hanem a globális impex hálózat is. Megérte ez mindenkinek, a gazemberek nagyon jól együtt tudtak működni már akkoriban is. Szóval a vasfüggöny, a világ kettéosztása nem akadályozta meg az impexek működését. Már akkor bevett módszer volt (és a mai napig is az) a fiktív számlázás, a fiktív jutalékok, fiktív export-importok adó visszaigényléssel, offshore számlák és cégek, céghálózatok. Az impexeknek bevált, globális, jól működő eszköztára van a pénzek eltüntetésére, pénzmosásra.    

Egy másik forrása a Kádárrendszernek a külföldi hitelek voltak, de ezt sokan túlbecsülik. Ugyan vettek fel Kádárék hiteleket is, de sokkal nagyobb pénzeket loptak el impex ügyletekből. Sajnos sem a hitelekből, sem az impex pénzekből nem az átlagember részesült, hanem az elvtársak, a kommunista vezetőség. Ha tényleg a jólétre költötték volna el ezeket a pénzeket, akkor még esetleg el lehetne nézni nekik. De nem volt itt semmilyen jólét, a pénzek haszontalanul lettek elköltve, csak egy szűk réteg kapott belőle, és közben a nemzetközi impex hálózatot is gazdagítottuk.

Gyakrabban kellene ezzel a témával foglalkozni. Alig lehet cikkeket találni erről. Itt a következő cikkben 242 milliárd dollárra becsülik a leírt károkat:

https://www.echotv.hu/hirek/2019/01/31/hatterkep-horribilis-osszeget-szivattyuztak-ki-magyarorszagrol

Az impexeléssel csak a Kádárrendszer elvtársai gazdagodtak, az ország nem, sőt gyakran az államadósság kárára mentek az ügyletek. És még egy oka volt az államadósság horribilis növekedésének 1970 és 1990 között: devizaügyletek, amiken milliárdokat bukott az ország. Erről részletesen itt lehet olvasni: http://www.penzriport.hu/letoltes/Magyar_allamadossag_keletkezese

Nem egyértelmű, hogy a devizaügyletekkel azért vesztettünk-e rengeteget, mert hozzá nem értő, inkompetens kretének vezették a nemzeti bankot, vagy ezeken az üzleteken is csak látszólag vesztettünk, és valójában ez is Kádárék zsebébe ment. A nemzetközi pénzhálózatot viszont biztosan gazdagítottuk ezzel is, és a károkat még most is fizetjük.

Nap mint nap halljuk, hogy nincs pénz oktatásra, egészségügyre, infrastruktúra fejlesztésre, stb., és szidjuk a mai politikusokat, miközben a mai problémák javarészt a Kádárkorszakban gyökereznek. És ne felejtsük, hogy a globális pénzhálózat ma is működik, pénzszivattyúként működik. Nem véletlen, hogy az Orbán kormány visszavásárolta a kommunisták által külföldre eladott nemzeti fontosságú cégeket (Mol, közmű cégek, bankok, stb.) Támadják is Orbánt a globalista soroslibsik emiatt, hiszen ők nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy valaki a tyúkszemükre lépjen. Ők zavartalanul akarják impexálni a pénzeket minden országból, és ha egy Orbán jellegű vezető ezt akadályozza, akkor azt megpróbálják kicsinálni.

Nagy harc lesz a 2022-es választás emiatt.

Én ösztönösen is mindig globalizáció-ellenes voltam, több okból is. Egyik a környezetvédelem. A globális áruforgalom hatalmas környezeti károkat okoz. Mindenkit arra biztatok, hogy helyi árut vásároljon, ezzel helyi termelőket és kereskedőket támogasson, és országon (vagy Európán) belül utazzon, hogy a helyi turizmust támogassa. A másik oka a globalizáció-elleneségemnek a tömeges migráció problémája, és globális pandémiák veszélye. Írtam erről már bővebben. De most látok egy harmadik okot is: nem szabadna semmiképpen gazdagitani a globális pénzhálózatot, az impexeket, mert hozzájárultak a kommunizmus fenntartásához és finanszírozásához. Hozzájárulnak bármely diktatúra, bármilyen káros rendszer fenntartásához, mert csak a profit érdekli őket. Egy gazember, ellenőrizhetetlen, korrupt háttérhatalom, amely aláássa a demokratikus országok működését is.

Örülök, hogy kutatják ezt a témát és írnak róla. Borvendég Zsuzsa könyve letölthető itt: https://neb.hu/asset/phpLk2jUS.pdf

És még annyit hozzáfűznék, hogy természetesen nem csak Magyarország volt érintett az impexelésben. Kádár egy sármos kiskutya volt Ceausescu-hoz képest. A „Vörös horizontok” cimü könyvben leirja a román titkosszolgálat vezetője, aki Amerikába emigrált, hogy Ceausescu kivel-hogyan üzletelt. Megjátszotta a szovjetellenes, nyugatbarát szerepet, és közben a nyugaton ipari kémkedéssel megszerzett elektronikát-haditechnikát eladta az oroszoknak, araboknak, afrikai diktátoroknak. Ajánlom ezt a könyvet is:

https://drive.google.com/file/d/1OpiO45rp7nQiSI6AxWui1u2th9CFsRSL/view?usp=sharing