Ideológiavakság

safe-spaces_image_1200x630_ayyadooeqops.jpgA választások utószelében tűnt fel nekem, hogy mennyire elvakultan tudnak emberek a saját ideológiájuk szerint érvelni, vitatkozni, harcolni, és mennyire nem veszik észre, hogy azok a vádak, melyekkel a másik oldalt megilletik, saját magukra is érvényesek lehetnek. Ez az elvakult vagdalkozás sajnos már kezd megszokottá válni, és tulajdonképpen mindkét oldalon látok olyan embereket, akikre ez a jellemző magatartás. Sokan siránkoznak is emiatt, és írogatnak „szakadékról” meg „szekértáborokról”. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy csakis a másik tábor hibás a kialakult helyzetért :). Nos, nem akarok ezen panaszkodók hosszú sorába beállni ezzel az írással, de remélem, hogy néhány kevésbé elvakult embert meg tudok győzni arról, hogy sokkal több tolerancia kellene a másik tábor véleményének elfogadásában, tisztelésében.

Olyan sok példa volt erre az utóbbi időben, hogy nem is tudom, hol kezdjem. Vicces volt pl. az az Indexes újságíró, aki a migránsok elleni kormányzati propagandáról írt, amit ő az Origón vélt fölfedezni, és szó szerint úgy fejezte ki magát, hogy az „Origo, aki a kormány seggében van”. Miközben köztudott, hogy az Index meg Soros és Simicska seggében van. Nincs ma már független újságírás, mindenki beállt valamelyik táborba. De ha valaki nem független újságíró, hanem valamelyik oldal propaganda-bérence, akkor miért pont ezzel vádolja meg a másik oldal újságíróját? Ideológiavakság?

Másik példa: a választások után rengeteg írás jelent meg arról is, hogy a kormány migránsok elleni gyűlöletkeltő kampánya felerősítette az irreális félelmeket az emberekben, és ez oda vezethet, hogy az országunkban élő idegenek több előítélettel kell szembenézzenek. De vajon ez tényleg így van? Vagy ez is egy irreális félelem? Valóban volt propaganda mindkét oldalon, és olyan propaganda is, ami károkat okozhat. De ha valaki attól fél, hogy ezentúl Magyarország egy idegengyűlölő, rasszista ország lesz, akkor szerintem téved. Tehát lehet ez is egy irreális félelem. A jobboldal attól fél, hogy a migránsok miatt elveszítjük a kultúránkat, identitásunkat. Lehet ez reális vagy irreális félelem. Majd kiderül 20 év múlva. A baloldal meg attól fél, hogy a kormánypropaganda miatt idegengyűlölő lesz az emberek többsége. Lehet ez reális vagy irreális félelem... A jobboldal attól fél, hogy a Soros-féle civilszervezetek „munkája” miatt demokratikus felhatalmazás nélkül erős politikai befolyáshoz juthatnak külföldről irányított emberek és pártok. Lehet ez reális vagy irreális félelem.. A baloldal meg attól fél, hogy a Soros-szervezetek ellen hozott törvények ellehetetlenítik a civilszervezetek működését. Lehet ez reális vagy irreális félelem... A baloldal attól fél, hogy már a civil-szervezetek listázása is veszélyezteti ezek munkáját... A baloldal attól fél, hogy a kormány ellehetetleníti a baloldali emberek életét ebben az országban, tehát kirúgják a munkahelyéről, nem nyer állami megbízásokat, stb... A jobboldali emberek meg attól félnek, hogy a migránsellenes véleményük miatt vesztik el a munkahelyüket és közösítik ki őket. A baloldal attól fél, hogy Magyarországról tömegesen külföldre fognak költözni az emberek a Fidesz győzelme miatt. A jobboldal meg attól fél, hogy tömegesen Magyarországra fognak költözni bevándorlók. Lehet ez reális vagy irreális félelem.  Majd kiderül 20 év múlva. Sorolhatnám tovább…

Nem dereng tényleg senkinek, hogy mindkét álláspont lehet jogos/jogtalan, reális/irreális? Mindkét álláspont megindokolható érvekkel és alátámasztható példákkal a múltból, illetve saját tapasztalatból. Nem szabadna tehát senkinek a véleményét kétségbe vonni/cenzúrázni! Lehet egymással vitázni, érvelni, és megpróbálni meggyőzni a saját álláspont helyességéről illetve a másik álláspont helytelenségéről. De nem szabadna senkit kiközösíteni és cenzúrázni a véleménye miatt. Most ugye nem akarok a saját érvelésem csapdájába esni, és azt állítani, hogy „a baloldal teszi pontosan ezt”. De sajnos az a helyzet alakult ki, hogy a globális internet alapú média (Facebook, Google) balliberális kézben van. Brutális erőt képviselve, gátlástalanul avatkoznak be a politikai harcba, ahogyan ezt naponta megtapasztaljuk Facebookon a saját véleményünk és megosztásaink cenzúrázása miatt, és ahogyan ez kiderült a Cambridge-Analytica botrányból is. Google is gyakorlatilag használhatatlanná vált politikai cikkek keresésére, mert csak balliberális médiák találatait jeleníti meg.

Ezenkívül a balliberális oldal bevett eszköze és módszere lett az a kirekesztésen alapuló taktika, hogy elterjesztették: minden művelt, értelmiségi ember csak balliberális lehet. Aki nem liberális, az műveletlen, buta, sablonos gondolkodású, gyűlölködő, rasszista, és nincs helye a civilizált emberek közösségében. Én pont ezért próbálom minden fórumon és közösségben bátran vállalni a migránsellenes véleményemet, akkor is ha egyetemet végzett ember vagyok: hogy mások is merjék felvállalni a jobboldali, nemzeti, konzervatív véleményüket. Amúgy meg rengeteg szidalmazást és fenyegetést kapok ezért, de megéri. Alattomos, elfogadhatatlan, gyalázatos, manipulatív módszernek tartom azt, mikor azzal győzködnek, hogy „csak a balliberális ember lehet értelmiségi, művelt ember”. Kertész Imre Nobel díjas író akkor vajon műveletlen, buta ember volt? Ő ugyanis azt írta, hogy "Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról (...) Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? (...) Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik." Ugyanezt a véleményt képviselem én is, és emiatt próbálnak liberális embertársaim kiközösíteni, megfélemlíteni, fenyegetni engem. 

Ez a balliberális vélemény-terror, vélemény-diktatúra egyoldalú, mert a jobboldalra semmilyen hasonló módszer nem jellemző. Amúgy meg ez is előítéletes, sablonos gondolkodás, csak hát ezt nem veszik észre a balos barátaink. Ha azt mondja a baloldal, hogy „minden ember buta, aki migránsellenes” (és erről rengetegen osztottak meg utóbbi napokban egy videót is, amin az utcán megállítottak embereket, és megkérdezték, hogy az Arab számok bevezetésétől félnek-e. Persze, hülye kérdésekre hülye válaszok érkeztek), nos akkor ez ugyanolyan előítéletes, sablonos gondolkodás, mintha azt mondanám, hogy „minden migráns terrorista”.

 Szóval sajnos kialakultak véleménybuborékok mindkét oldalon, Facebookon is az a jellemző, hogy mindenki csak a saját véleményét megerősítő médiát és ismerősöket követ. Így persze nincs ellentmondás, nincs kritikus gondolkodás, és ezért történhetett meg, hogy a baloldal valóban elhitte, hogy megnyerheti a 2018-as választást a Fidesszel szemben. Fogalmuk sem volt, hogy milyen a valós közhangulat, egyszerűen ignorálták a másképpen gondolkodókat és véleménykutatásokat is. Ez az elvakult átideologizált gondolkodásmód inkább a baloldalra jellemző, hiszen a „safe space” egy amerikai balliberális találmány. Maradjunk csak egymás között, zavaró ellenvélemények nélkül, és álmodozzunk a szebb jövőről, valamilyen forradalomról, valamilyen társadalmi átalakításról. A világbékéről, az egyenlőségről, a multikulti együttélésről. Aztán egyszer csak jön x millió választópolgár, és azt mondja, hogy „köszönjük szépen, nem kérünk migrációt”. Nagy pofon ez az ideológia-vakoknak, de hasznos tapasztalat lehet.

Én azt szeretném, hogy ha mindenki elmondhatná a véleményét. Azt szeretném, ha mindenki legalább meghallgatná az ellentábor véleményét, és elgondolkodna rajta. Azt szeretném, ha leírhatnám és elmondhatnám bárhol azt, hogy „Aggódok a tömeges migráció miatt. Aggódok a gyerekeim jövőjéért, az Iszlám vallás és életmód terjedése miatt”. Nem szeretném, hogy ha emiatt azonnal azzal szidalmaznának, hogy ez „félelemkeltés, rasszizmus, gyűlölködés”. Lehet, hogy én is álmodozó idealista vagyok? :)

Két idevágó idézettel zárom ezt a bejegyzést:

“Amiben a baloldali liberálisok hisznek – a baloldali liberális eszmékben –, azokról ők nem azt gondolják, hogy baloldali liberális eszmék, hanem azt, hogy egyetemes igazságok, és egyáltalán nem politizálás. Aki egy kicsit is másképp gondolkodik, mint ők, az már fasiszta, kirekesztő, de minimum a progresszió és a haladás gáncsolója. Nem partnerként tekintenek rám, amikor a közéleti viták felmerülnek, hanem úgy, mint valami furcsa emberre, aki nem érti az igazságot.” (Apáti Bence)

“Jobb, ha mindenkiben tudatosul két igen fontos dolog. Az egyik az, hogy dacára a minimum is évtizedek óta tartó agymosásnak, amiben a leghíresebb és legvagyonosabb emberek vették ki leginkább a részüket, gyűlölet leginkább a baloldalon van. A jobboldaliak ugyanis nem akarnak gyűlölni, csak nyugalomban élni, saját maguk eldönteni, mit gondolnak a világról, reggel elvinni a gyerekeiket az iskolába, dolgozni, este pedig pihenni. Normális világot óhajtanak, ennyiben összefoglalható vágyuk. Az összetűzés abból ered, hogy ezt a normális világot egyre kisebbre szabja a progresszió, és a sok-sok éves önfeladás után nehezen ébredő konzervatív világ pedig vállalja a konfrontációt értékei visszaszerzéséért.” (Trombitás Kristóf)