Liberális utópiák

egalite_blabla.jpgMinap a híradóban hallottam egy olyan nyilatkozatot, hogy Magyarországon évente x halálos kimenetelű autóbaleset történik, ami az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat. Azt hittem, hogy a szokásos évente ismételgetett statisztikai adatismertetést hallom, de ezután jött a meglepetés: a nyilatkozó hozzátette: és a cél az, hogy egyetlen autóbaleset se történjen Magyarországon! Ez már egy olyan gondolat, amivel érdemes foglalkozni, megnézni, hogy mi van mögötte. Mert az még érthető és rendben van, hogy mondjuk egy rendőr egy ilyen nyilatkozatot tesz. Talán optimista ember, vagy nem gondolta végig, amit mond, vagy ezt várják el tőle, hogy ezt mondja. De sajnos liberális politikusoktól is gyakran hallani ehhez hasonló nyilatkozatokat: el fogjuk érni, hogy ne legyen egy bántalmazott gyerek sem, ne legyen egy megerőszakolt nő sem, ne legyen prostitúció, ne legyenek drogfüggő emberek, ne legyen alkoholizmus, ne legyen bűnözés, ne legyenek hátrányos helyzetű kisebbségek, ne legyen homofóbia, stb. Jöjjön el a világbéke, és senki ne bántsa a bébifókákat. Amíg ilyen utópiákat szépségkirálynőktől hallunk, addig nincs semmi baj. Vannak viszont eszement liberális politikusok és aktivisták, akik tényleg elhiszik és minden eszközzel meg akarják valósítani ezt az utópiát. Az, hogy senkinek a joga nem sérül, senki nem kerül hátrányos helyzetbe, senkit nem diszkriminálnak, senki nem fog bántani másokat és egy gyerek sem veszi el többé a másik homokozólapátját. Nem vicc, vannak emberek, akik ezt komolyan gondolják. Ezért küzdenek. Naponta lehet ilyen nyilatkozatokat olvasni főleg női, balliberális politikusoktól.

Miért is baj ez, miért tartom károsnak? Mert ha valaki egy teljesen irreális célt tűz ki maga elé és ezért harcol, akkor az azt mutatja, hogy nincs realitásérzéke. Fogalma sincs arról, hogy mit lehet megvalósítani egy olyan társadalomban, ahol érdekek és jogok ütköznek. Ahol egyik ember joga és szabadsága néha azzal jár, hogy egy másiké meg sérül. Ahol vannak bűnöző, beteg hajlamú emberek. Ahol mindig is voltak és lesznek balesetek. Ha valakinek nincs realitásérzéke, és egymagában küzd "nemes célokért", az még nem baj. De ha az illető politikus, és széles körű befolyása van, törvényeket tud hozni, akkor kezd veszélyessé válni a dolog. Mert ez a fajta liberális utópia oda vezethet, hogy teljesen eszement, káros intézkedésekkel próbálják meg ezek az őrültek megvalósítani a lehetetlen, irreális célkitűzéseiket, és eközben rengeteg kárt okoznak, rengeteg pénzt költenek el, amit reális célokra is lehetne fordítani. Ez a baj a liberális utópiákkal. Ahogy talán Hofi mondta: jó dolog volt ez a kommunizmus, amíg meg nem akarták valósítani. Sajnos meg akarták valósítani, és a liberalizmust is ugyanúgy meg akarják. Csak utóbbi időből két példa: Kanadában törvénybe foglalták, hogy a homofób szülőktől elvehetik a gyerekeket. És Norvégiában is volt egy eset, ahol egy Román származású, bevándorló család gyerekeit elvette a gyámhatóság, mert a szülők "túl vallásosan akarták nevelni a gyerekeket". A diliház kulcsa néha átkerül az ápoltakhoz, és ők veszik át az irányítást.

Pedig olyan egyszerű lenne például azt megérteni, hogy: háborúk mindig voltak, és lesznek. Vannak a földön olyan területek, ahol nagyon szűkösek a megélhetéshez szükséges erőforrások: víz, termőföld, stb. Ha ehhez hozzájön az, hogy túlszaporodás van, akkor nagy valószínűséggel az emberek elkezdenek háborúzni egymással. Nehéz ezt európai szemmel nézve belátni, mert nálunk régóta jólét van, nincs túlszaporodás, nem volt régóta háború. Amilyen háborúk a múltban voltak, azok inkább nacionalizmus vagy vallási okból keletkeztek, és ezek az indokok tényleg nem aktuálisak jelenleg Európában. De a világban máshol jelenleg is több száz helyen folyik háború. Soha nem fordult elő a történelem során, hogy a földön mindenhol béke lett volna. Folyamatosan változtak a feltételek, kialakultak jómódban élő kultúrák, akiket mások leromboltak. Nem egységesek a feltételek a bolygón, valahol mindig lesz harc az erőforrásokért, a magasabb életszínvonalért, a területért. Hogyan lehet egy pillanatig is azt hinni, hogy létezhet világbéke? Hacsak nem szépségkirálynő valaki..

Ha lenne értelme, akkor szívesen elbeszélgetnék egyszer egy ilyen liberális álmodozóval. Hogyan képzeli el konkrétan például azt, hogy megszünteti a gyerekbántalmazást vagy családon belüli erőszakot? Minden család lakásában felszerelnek egy kamerát, és rendőrök figyelik napi 24 órában, hogy mi történik? Ott tudnak lenni 2 percen belül, ha valaki bántalmazza a családtagját? Reális elképzelés ez? Van lehetőség ennyi rendőrt fenntartani? Nem beszélve arról, hogy pont a liberálisok tiltakoznának a leghevesebben az ellen, hogy a magánéletükbe bármilyen hatóság beletekintsen, hiszen akkor sérülnének a személyiségi jogai. Nem tudna például az otthonában nyugodtan füves cigit szívni. De nem csak a családon belüli erőszakra, hanem a bűnözés minden formájára érvényes az, hogy nem lehet olyan teljes hatósági kontrollt fenntartani, amivel minden embert minden percben ellenőrizni lehetne. Vegyük például a keletnémet országban felépített Stasi-hálózatot: a kommunista időkben egy ügynökre 180 megfigyelt ember jutott. Ez volt a legsűrűbb, legjobban működő ügynökhálózat. Lehallgattak mindent és mindenkit. Mégis volt bűnözés. És a hatósági kontroll fenntartása olyan hatalmas erőforrásokat emésztett fel, amit nem bírt el az ország, bele is buktak. Bűnözés mindig volt, van és lesz is. Se totális kontrollal, se "jóra neveléssel" nem tudjuk elérni, hogy a világon mindenki jó szándékú legyen és ne bántson másokat. Nem is értem, hogy ép eszű ember hogyan tud ilyesmiben hinni.

Ugyanez az infantilis naivitás látszik azokból a liberális politikusok nyilatkozataiból, akik utóbbi években az iszlám terrorizmussal kapcsolatban rendszeresen kijelentették: még több lehallgatással, még több rendőrrel, még több titkosszolgálati eszközzel meg fogják akadályozni a terrorcselekményeket. Aztán mindig kiderül, hogy nem volt igazuk. Nem lehet minden radikális migráns mellé két rendőrt állítani. Hiába hallgatják le őket napi 24 órában, ami hatalmas költségeket is okoz: akkor is bármikor megtörténhet, hogy egy terrorista a legegyszerűbb eszközökkel merényletet követ el. Ellop egy teherautót, csőbombát barkácsol, vagy csak egy késsel ront rá emberekre az utcán. Nem lehet ezt teljesen megakadályozni. Nem is értem, hogy például a francia államelnök, Hollande, hogyan tudott minden terrorcselekmény után újra és újra a kamerák elé kiállni, és azt nyilatkozni, hogy "most aztán ezentúl ilyen nem fog történni, mi mindent megteszünk az emberek biztonsága érdekében". Nem lehet. Akkor lenne nagyobb biztonság, ha elfelejtenénk a liberális multikulti őrületet, és megszüntetnénk a bevándorlást. Egy fejlett, magas életszínvonalú társadalom nem fogadhat be olyan bevándorlókat, akik ahhoz szoktak, hogy gépfegyverrel rendezzék a mindennapos problémáikat.

Kedves liberális utópiákban hívő álmodozók, csalódást kell okozzak nektek:nem lesz világbéke. Lesz viszont továbbra is bűnözés, prostitúció, embercsempészet, drogfüggőség, alkoholizmus, lesznek autóbalesetek és hátrányos helyzetű bébifókák. Soha senki nem fogja tudni teljesen megszüntetni ezeket a jelenségeket. Mindenki jobban járna, ha nem ilyen irreális célokra pazarolnátok időt és pénzt. Mindenki jobban járna, ha nem akarnátok valamilyen világmegváltó izmust erőszakkal ráerőltetni az emberekre, amivel pl. felforgattátok az arab országokat és teljes káoszt okoztatok ott, aminek a kihatása Európába is eljutott a migrációval és terrorizmussal. Mindenki jobban járna, ha a politikát és társadalmi célok kitűzését olyan emberekre bíznánk, akik nem álmodozók.