A globális egyenlőség és igazságosság tévhite

feminismhate.jpgA liberalizmus terjedésével újból divatba jött a „szociális igazságosság” iránti harc, azaz a social justice warrior magatartás (részletesebben: http://sjwriporter.blog.hu ). Főleg anyai ösztönben és emocionalitásban túltengő, világmegváltó nők, és olyan emberek hajlamosak erre, akik valamilyen szociális munkát végeznek, és szakmai ártalomként az egész világra kiterjesztik munkájukat, nem értvén, hogy a társadalom problémáinak csak egy kis része a hátrányos helyzetűek megsegítése. Éjjel-nappal csakis ezekkel a pár százalékos csoportok bajaival foglalkoznak, és mindenkitől elvárják, hogy ugyanígy tegyen. Aki erre nem hajlandó, az csakis egy szívtelen, gonosz, embertelen, civilizálatlan egyén lehet szerintük. Miért is káros és jogtalan ez a szociális igazságosság iránti harc?

Először is: hamis módon áldozatszerepben tünteti fel a „hátrányos helyzetűeket”, holott nem mindig azok. Mindig is voltak sérült emberek, akik valamilyen genetikai betegség, baleset vagy önhibájuk miatt kerültek hátrányos helyzetbe. Ezekkel az emberekkel nem szabadna elhitetni, hogy ők áldozatok, és csak a szívtelen embertársai miatt kerültek ilyen helyzetbe. Gondoljunk például szülési rendellenesség miatt agykárosult emberekre, vagy extrém koraszülöttekre, vagy down kóros gyerekekre, vagy autistákra, stb. Gondoljunk autóbaleset miatt tolószékbe került emberekre. Senki nem tehet róla, hogy ők nem tudnak olyan életet élni, mint egy átlagember. Lehet őket „áldozatként” kezelni, de értelmetlen, és még nekik is kellemetlen lehet, mert azt a benyomást keltik ezzel a szociális igazságosság harcosai, hogy valamilyen külső okból kerültek ebbe a helyzetbe, tehát valaki hibás ezért, és csak meg kell változtatni a társadalom hozzáállását, hogy javuljon ezeknek az „áldozatoknak” a helyzete. Ez egy tévhit, és hamis remények keltése. Ezek az emberek soha nem fognak tudni normális életet élni, bármilyen legyen is a társadalom hozzáállása. Nem szabad azt a benyomást kelteni, hogy csak meg kell nevelni a társadalmat, és ezzel megoldódnak a hátrányos helyzetűek problémái. Popper Péter írta az alábbiakat egy hasonló tévhittel kapcsolatban:

"Egy alkalommal beszélgettem Pilinszky Jánossal, és a katolikus költő megjegyezte:
- Utállak benneteket pszivel kezdődő foglalkozásúakat.
- Miért utálsz János?
- Mert nagyon nagy terheket raktok az emberekre. Azt hirdetitek, hogy minden emberi problémának van megoldása. Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb.- és összeomlik. A valóságban, - mondta Pilinszky - az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól- rosszul elviselhető. Óriási a különbség közöttünk. Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.
Szíven döfve tántorogtam ki Pilinszkytől.”

Másodszor: ha a hátrányos helyzetűeket áldozatnak nevezik ki, akkor kell legyen egy másik csoport, akiknek ők az áldozatai, tehát a tettesek. Akik mindenért hibásak, minden bajnak az okozói. Az ilyen tettes-csoportokat gyorsan megtalálják a szociális igazságosság harcosai. Ahogyan a kommunisták is megtalálták minden baj okozóit a burzsuj földbirtokosokban, gyártulajdonosokban, bérháztulajdonosokban. Pikk-pakk végeztek is velük. Az ellenségkép felállítása és leküzdése mindig is minden őrült izmus része volt. Ugyanígy megtalálták a feministák minden hátrányos megkülönböztetés okozóit: a gonosz fehér férfiakat. Ők ugye minden igazságtalanság és egyenlőtlenség okozói a világban. Szerintük az szóba sem kerülhet, hogy eleve minden ember más genetikai, biológiai adottságokkal születik, és nem egyenlő. Pedig vannak okosabbak, tehetségesebbek, kreatívabbak, szebbek, és vannak, akik kevésbé jó adottságokkal születtek. Természetesen egyenjogú mindenki és egyformán értékes, de nem egyforma esélyekkel születünk világra. Lehet a környezetet, a külső feltételeket, az igazságtalan társadalmat hibáztatni mindenért, de valójában bármennyire igazságossá és egyenlő esélyeket garantálóvá tesszük a társadalmat: akkor is maradnak a velünk született adottságaink és tulajdonságaink. Senki nem tud kibújni a bőréből. Soha nem volt és nem is lesz teljes egyenlőség. Teljesen fölösleges emiatt harcolni, felforgatni a kialakult társadalmi egyensúlyokat, és békétlenséget szítani.

Harmadszor: a békés, normális többség nem akar éjjel nappal a pár százalékos hátrányos helyzetű csoportok bajaival foglalkozni és ennek még több költségét kifizetni. A szociális jóléti államforma jelenleg is hatalmas terheket ró az átlag adófizető polgárra. Az állam három területen adóztat: a jövedelem megszerzésekor, a megszerzett jövedelem elköltésekor (forgalmi típusú adók) és a megszerzett vagyont vagy tőkét is adóztathatja. Magyarországon is túl van adóztatva a munkabér (hol a másodikak, hol a harmadikak vagyunk a munkabért terhelő adók és járulékok rangsorában az uniós országok között) és mi büszkélkedhetünk a világon legmagasabb forgalmi adóval is. Nem csak a régióhoz képest fizetünk túl sok adót (Magyarország: 39,2%, Szlovákia 28,3%, Románia 28,3%, Csehország 35%, Lengyelország 32,5%, Görögország 33,7%, stb.), de megelőzzük a nálunk sokkal fejlettebb és gazdagabb Németországot és Angliát is. És ha a múltba tekintünk, akkor is kisebb terheket látunk: még a jobbágyság idejében is csak tizedet kellett fizetni, ami töredéke a mai 30-40%-os adótehernek. Mindezt azért fizeti a többség, hogy a hátrányos helyzetűeknek fönntartson egy szociális hálót, és segítse őket. Mégis folyamatosan követelőznek a szociális-igazságosság-harcosok, mert ez szerintük nem elég. Még több támogatást követelnek a sérült, beteg emberek ápolására, hajléktalanok és munkanélküliek ellátására, stb. A szociális ellátó és betegbiztosító rendszerek a társadalom elöregedése miatt jelenleg is reménytelenül túlterheltek. Ez persze nem zavarja az SJW-ket, akik nem látják a követelőzésük irrealitását. Jó példa erre az eszement követelőzésre az amerikában Obama által meghozott törvény, amiben kötelezte az államok összes iskoláját, hogy építsenek külön WCt a transzneműeknek. Legtöbb iskola persze fellázadt ez ellen, és nem tartották be az előírást, hiszen rengeteg pénzbe került volna, ami más célokra is hiányzik, és nem ilyen pár ezrelékes kisebbségek igényeire fordítandó.

Minden közösségben, államban, társadalomban el kell dönteni, hogy az erőforrásokat hogyan osszuk el. A jelenlegi katasztrofális demográfiai helyzetben csakis a családok támogatása, a gyerekvállalás ösztönzése élvezhet prioritást. Emellett persze fontos a gazdaságilag gyenge, vagy más módon hátrányos helyzetű társadalmi rétegek támogatása és felzárkóztatása is, de meg kellene érteni, hogy ha csak a pár százalékos kisebbségek problémáival foglalkozunk, és az adófizető széles társadalmi csoportokat elhanyagoljuk, akkor nem lesz, aki fizesse a szociális támogatásokat. Európában mindenhol a nyugdíjrendszerek összeomlása előtt állunk, de az SJW-k nem látnak pár évet előre, hanem követelik a védenc-csoportjaik támogatását. Ráadásul pont azt a többséget nevezték ki mindenért hibás tettesnek, aki eltartja őket és védenceiket.

A szociális-igazságosság-harcosok legújabb válfaja, a migráns-simogatók, pedig már globális szinten követeli az egyenlőséget. Adjunk mind a 7 milliárd embernek autót, hűtőgépet, klímaberendezést, stb. Ehhez persze nem elégségesek az erőforrások, és ha még elégségesek lennének is: pár éven belül olyan mértékű környezetszennyeződést eredményezne, hogy a jelenlegi globális felmelegedés kutya füle ehhez képest. De ez mind nem számít, az SJW-knek a globális igazságosság a lényeg. Ha meg nem lehet megvalósítani a globális magas életszínvonalat, akkor is romboljuk le a határokat, és tegyük egyenlővé az emberiséget: tehát osszuk el a nyomort egyenlően. Éljen mindenki kőkorszakbeli körülmények között, hiszen akkor egyenlőség van. És ez a lényeg. Kedves SJW-k: kezdjétek ezt a globális egyenlősdit magatokkal, és irány Afrika! Ott nagyjából egymilliárd ember él egyenlően, nyomorban. Ki lehet próbálni, hogy milyen jövőt akartok Európának is.

http://index.hu/kulfold/2016/05/26/perre_mennek_az_allamok_obama_wc-rendelete_miatt/